huf_01

Amennyiben nem történik törvénymódosítás, kizárólag a a jelzálogalapú devizahitelesek számíthatnak a kölcsön forintosítására. A jelek szerint a forintosítás nem érinti a lakáslízinges ügyfeleket illetve a gépjármű lízinget igénybe vevő ügyfeleket.

A forintosítás egyelőre úgy tűnik, hogy nem érinti a gépjármű és lakáslízingeseket. Amennyiben nem történik törvénymódosítás, csak a jelzálogalapú devizahitelesek számíthatnak a kölcsön forintosítására.

A nemzetgazdasági miniszter szerint forintosítás nélkül nem várható gazdasági növekedés. A forintosítás a jelzálog alapú hitelekre terjed ki és csak a svájci frank, euró és a japán jen alapú hitelek esetében fogják átváltani a hiteleket. A lízingszerződések esetében így egyelőre nem valószínű, hogy lesz forintosítás.

Az ingatlan alapú devizahitel szerződéssel rendelkezők azonban előnyös helyzetbe kerülnek a forintosítással, mivel ezáltal jelentősen csökkennek majd a havi törlesztőrészleteik. A kormány azonban arra is odafigyel, hogy a forinthitelesek se kerüljenek előnytelen helyzetbe, hiszen az a fontos, hogy minden ügyfél elégedett legyen.

A devizahitelek kockázatától meg kell szabadulni a miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a hitelezés újra helyreálljon. A jövő évben így már várhatólag több kölcsönt tudnak kibocsájtani a bankok és a törlesztés is egyszerűbb lesz, így a hitelszerződések felmondásának aránya is csökken majd. A lízingesek esetében egyelőre még nem tudni, hogy várhatóak-e változások, vagy sem. Amennyiben nem lesz törvényjavaslat módosítás, akkor az ő esetükben nem lesz forintosítás.