batdongsan02

Magyarországon is érzékelhető a pozitív változás, ez most már világosan kimutatható. A 2014-es év első 6 hónapjában már 10%-kal több lízingszerződést kötöttek mint az ezt megelőző év ugyanazen időszakában.

A Leaseurope európai lízingszövetség tagvállalatai megközelítőleg 18 milliárd euró értékű lízing szerződést kötöttek a 2014-es év első felében. Ez több mint 15.600 milliárd forint, ami 8,8 százalékos emelkedést jelent a 2013-as év ugyanazon időszakához viszonyítva. A Leaseurope statisztikáiból az is kiderült, hogy a hozzájuk tartozó lízingcégek adózás előtti profitja is emelkedett, konkrétan 15,1 százalékkal. Szám szerint 648 millió euróra rúg az összeg, ami 201 milliárd forintnak felel meg.

34 ország, 44 lízing cége tartozik a nemzeti lízingszövetséghez, így bátran kijelenthetjük, hogy a növekedés Európa minden térségében érzékelhető. A Magyar Lízingszövetség adatai alapján, hazánkban is érzékelhető a növekedés. Az emelkedés már rá is fért a lízing társaságokra, mert 2010 és 2013 között a megkötött szerződések száma 6,5 százalékkal csökkent Európai szinten. Hazánkban is stagnált a lízing piac, az adott három év folyamán jelentős mértékben csökkent a megkötött szerződések száma. Most azonban egyre több új szerződés köttetik.

Az Európai lízing piacon jelentősebb növekedés történt, mint nálunk, de ettől függetlenül már Magyarországon is érzékelhető a jó irányú változás. A 2014-es év első hat hónapjában 10 százalékkal több lízing szerződést kötöttek, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez szám szerint 35 ezerrel több szerződést jelent. A kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal nőtt, így a szövetség tagcégei 1306 milliárdos portfólióval zárhatták az első félévet.

A szakemberek véleménye szerint a gazdasági növekedés a lízing piacra is hatással lesz, így vélhetőleg az emelkedés továbbra is tart. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának lévén, a hazai kis és középvállalkozások is egyre több pénzt fordítanak az eszközbeszerzésre. A jegybanki hitelprogram lévén kivitelezett beruházások 20 százalékát lízingkonstrukciókkal valósították meg a cégvezetők. Ezen felül vélhetőleg a devizahitelesek ügyének rendezése is hozzájárul majd a további növekedéshez. A lízingcégek a továbbiakban is előnyös konstrukciókat kínálnak és a számok szerint erre egyre nagyobb az igény is. A gazdasági helyzet javulásával a lízing cégek portfóliója is bővül, mivel egyre többen mernek szerződést kötni, mert már kevésbé félnek a fizetési nehézségektől.