forint

Jó hír az autólízing szerződésesek számára, ugyanis a hírek szerint nekik is jár vissza pénz! Ez több mint 700.000 lízingszerződést érint a Lízingszövetség statisztikái szerint. Az átlagos lízingszerződéseket alapul véve durva becsléssel ezt lehet mondani, hogy átlag 11% jár vissza 1-1 ügyfélnek ami kb 220.000 Ft körüli összeget jelent.

A lízing szerződések esetében elég nehéz megállapítani, hogy mennyi pénz jár vissza az érintett autóhiteleseknek. A Magyar Lízingszövetség szakemberei szerint 10-20 százalék közötti összeget kaphatnak vissza az érintettek. Az eltérő lízingszerződések is hatással vannak az összegre, így előre nem lehet pontos összegeket meghatározni.

A lízingszövetség statisztikái szerint az elszámolás 700 ezer lízingszerződést érint. Egy-egy lízing szerződés átlagösszege 2 millió forint körül van, így az autós lízingállomány nagyjából 1400 milliárd forint körüli lehet.

A becslések szerint ha egy 2007-ben kötött lízing szerződést veszünk alapul, amely 60 hónapos futamidővel lett megkötve, akkor átlagosan 11 százalék járhat vissza az ügyfélnek, amely 220 ezer forint körüli összeget jelent. 

Az is befolyásolja, hogy mennyi pénz jár vissza, hogy mikor és milyen mértékű kamatemelés volt. Az adatok alapján a lízing cégek csak a válság hatására kezdtek el kamatot emelni, ez leginkább a 2008-, 2009-es években volt érzékelhető. Ezen időszak előtt a kamatemelés nem volt jellemző a lízingek tekintetében.

Az adatok fényében jelenleg még csak becslések születtek, hogy mennyi pénz jár vissza az autólízing szerződések esetében, de mivel ez sok tényezőtől függ a konkrét számadatokra még várni kell egy kicsit. Az azonban már biztos, hogy a lízingszerződéses ügyfelek sem járhatnak rosszul, mert a visszatérítés nekik is járni fog.