vozni-park-100

Bár 2014 első felében több autót hoztak be mint az ezt megelőző év ugyanezen szakaszában, az év 2. felében folyamatosan csökkent a behozott használt autók száma ami minden bizonnyal a 310 Ft feletti euró árfolyamnak tudható be.

Az elmúlt évhez képest sokkal több használt autót hoztak be idén Magyarországra. A gépjárművek egyre idősebbek, az év második felében valamelyest csökkent a használt autók behozatala, vélhetőleg a magas euróárfolyam lévén.

2014 első hét hónapjában összesen 53.200 használt autót hoztak be külföldről Magyarországra. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 43 százalékos emelkedést jelent. Az ezt követő időszakban azonban folyamatosan csökkent a használt autók behozatalának száma, a szakértők szerint ez a 310 forint fölöttieuróárfolyamnak tudható be.

A statisztikák szerint az év nyolcadik hónapjától számítva már 34-37 százalékra csökkent az import használt autók száma. Az év első felében is emelkedett az euróárfolyama, de nem stagnált tartósan ilyen szinten mint most. Ráadásul ekkor a csúcspont 280 forint körül volt. A szakértők véleménye alapján ez az árfolyam emelkedés már jelentős drágulást eredményez, így nem csoda ha a használt autó import is érezhetően csökken.

Egyre többen döntenek idősebb autók mellett, természetesen ez is az ár miatt van. Az idei évben az import használt autók 60 százaléka 10 évnél idősebb volt. Ehhez képest az előző évben ez a szám még csupán 54 százalék volt.

Azzal azonban sokan nem számolnak, hogy a régebbi autók több műszaki problémával is járhatnak, ráadásul ezek esetében sem ritka, hogy visszatekerik az órát. Öreg használt autót csak akkor érdemes vásárolni, ha előtte szakszerűen átvizsgálja egy szerelő, különben a későbbiek folyamán magas javítási és karbantartási költségekre számíthatunk.

A magas árfolyam miatt a prémiumkategóriás autók iránti kereslet is csökkent. A BMW és az Audi iránti kereslet is jelentősen mérséklődött, ezek helyett a Volkswagen és a Ford váltak keresettekké. Amennyiben a darabszámot nézzük, akkor az emelkedés még mindig stabil, minden jelentős autómárka esetében érezhető volt a növekedés.

A 12 és 18 év közötti autók jelenleg a legkeresettebbek. Úgy tűnik, az idei évben a régi használt autók hódítanak a magyar piacon.