A futamidő végén a lízingbevevőt vételi- és vevőkijelölési jog illeti meg. A lízingtárgy a lízingbeadó tulajdonában van, de a lízingbevevő könyveiben kerül aktiválásra a lízingbeadó által kibocsájtott számviteli bizonylat alapján és így a lízingbevevő jogosult az értékcsökkenés elszámolására.

Gépjármű nélkül a szervezés, a tervezés, a tárgyalások lebonyolítása sokkal nehezebb feladat. Márpedig cégvezetőként nem érkezhetünk megbeszélésekre, találkozókra minden alkalommal tömegközlekedéssel – már csak azért sem, mert ez a közlekedési forma sokszor nem megbízható, nehezen kiszámíthat, pontatlan és lassú.

Saját autót hitel nélkül?

Legkésőbb azon a ponton, amikor kisvállalkozásunk növekedésnek indul, ideje eljátszanunk egy saját gépkocsi vásárlásának gondolatával. Érthető módon a hitelfelvétel kevesek számára nyújt biztonságérzetet, olyan konstrukció, aminél talán a tömegközlekedés is biztonságosabb.

Ennek megfelelően nálunk az Universal Leasing Kft.-nél számos olyan konstrukció elérhető, melynek igénylésével Ön vagy vállalkozása gépjárműhöz juthat anélkül, hogy komolyabb mértékű adósságba verné magát.

Nyíltvégű pénzügyi lízing – Ha akarja, megtarthatja!

Nem ritkán előfordul, hogy bérlőink megkedvelik a kényelmes, jól működő, hatékony járművet a bérlés időtartama alatt. Nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukcióknak köszönhetően Ön akár meg is tarthatja a járművet a futamidő végén, nem szükséges azt visszaszolgáltatnia számunkra.

A konstrukció megnevezése, azaz a nyíltvégűség pontosan a döntés lehetőségéről szól. Amikor afutamidő lejár, Ön dönthet, hogy a gépkocsit visszaszolgáltatja, a maradványérték megfizetésével tulajdonosává válik, vagy valaki mást jelöl ki, aki a maradványérték megfizetésével tulajdonba veheti a járművet.

Hogyan alakul az adózás?

Természetesen minden autóvásárlás során fontos szempont lehet, hogy hogyan alakul az adó a futamidő alatt. A havidíj fizetésének időszaka alatt az adóból leírható a tőketörlesztő részlet, továbbá a jármű amortizációjával keletkező költségek. Emellett az áfát is visszaigényelhetjük,azonban erre kizárólag olyan arányban van lehetőségünk, amilyen arányban a járművet adóköteles tevékenységre használjuk.

Ha tehát például a járművet kizárólag szállítmányozásra használjuk, a teljes áfa-tartalom visszaigényelhető. Abban az esetben azonban, ha munka után még elugrunk a gyerekekért az óvodába, és este vacsorázni visszük a családot egy közeli étterembe, vagy épp ezzel járunk kirándulni a tavaszi szünetben, meg kell határoznunk a magán- és céges jellegű használatot és a kettő között arányt, ennek megfelelően igényelhető vissza az áfa-tartalom.

Tapasztalat alapján dönthet!

A nyílt végű pénzügyi lízing legnagyobb előnye, hogy egy adott futamidőre biztosít számunkra egy járművet, amit mi magunk választunk ki, és bár a járműért a felelősség bennünket terhel, ezt tekinthetjük egy hónapokig, évekig elhúzódó tesztvezetésnek. Ha pedig tetszik a gépkocsi, csak a néhány év használat után kell eldöntenünk, hogy tényleg meg akarjuk-e vásárolni – vásárlási kötelezettség pedig ekkor sincs!