Az operatív lízing olyan finanszírozási konstrukció, amelynél a futamidő alatt, havi meghatározott összeget fizet az ügyfél azért, hogy használhassa az eszközt, ez esetben a gépjárművet, majd a futamidő lejártakor visszaadja azt a lízingbeadónak.
Ebben a konstrukcióban a lízingelő nem kíván tulajdonjogot szerezni a lízingelt tárgyon, csak annak használatából származó hasznokra tart igényt a szerződés futamideje alatt. Ezeknél a szerződéseknél általában a futamidő rövidebb, mint az amortizációs idő.
A magyar gyakorlatban ez a forma a tartós bérletnek felel meg. A tartós bérlet sajátos operatív lízing, amit a magyar piac magyar mentalitása szült.

Új járműre van szüksége, de nem szeretné hitellel indítani vállalkozását? Olyan gépkocsit szeretne, mely megbízhatóan és folyamatosan üzemel, fiatal, mégis kedvező áron elérhető? Az úgynevezett operatív lízing, más néven tartós bérlet lényege az, hogy Ön autóvásárlás nélkül is kényelmesen, biztonságosan, a sajátjaként használhasson egy gépkocsit.

Miért éppen lízing?

A lízing lényege, hogy havi rendszerességgel fizetendő bérleti díjért cserébe ügyfeleink szabadon használhatják járműveinket, azonban azok nem kerülnek a tulajdonukba, a szerződés lejártával az visszakerül hozzánk.

A konstrukciónak számos előnye van. Egy autó megvásárlása drága kiadás, ami folyamatos fenntartási költségekkel jár: biztosítás, műszaki vizsga, zöldkártya, karbantartás, szervizelés – ezek a költségek éves szinten olykor akár több százezer forintra is rúghatnak.

Miért jó a cégnek a lízing?

Hiába vesszük fel a cég számára hitelt és vásároljuk a vállalkozásunk részére a gépjárművet, a magyar adórendszer nem teheti lehetővé azt, hogy a vételár áfa-tartalmát nem igényelhetjük vissza – pedig ha utána számolunk, egy autó vételárának 21,26%-a akár többhavi fenntartási költségre is elegendő lenne.

Ezzel szemben az operatív lízing esetében nem kell egyszeri, nagyobb összeget beruháznunk. A bérleti díj fizetése minden esetben havi rendszerességgel történik, és miután a jármű nem kerül az Ön tulajdonába, a bérleti díj nettó összege költségként számolható el, míg azáfa visszaigényelhető.

Ezen felül a bérelt jármű használatával járó amortizációnak köszönhető értékcsökkenést sem a bérlőnek kell megfizetnie, az minden esetben az Universal Leasing Kft.-t terheli.

A lízing számviteli elszámolása

Operatív lízing esetén a lízingtárgy a lízingcég könyveiben szerepel, így a lízingcég számolja el az értékcsökkenést is. A Lízingbevevő havonta kap számlát a lízingdíjról, amelyet 27% ÁFA terhel. A teljes nettó lízingdíj költségként elszámolható, a lízingdíjak ÁFA-tartalma pedig visszaigényelhető.

Számviteli előnyök operatív lízing esetén

A teljes nettó lízingdíj költségként elszámolható a Lízingbevevőnél, a lízingdíjat terhelő ÁFA pedig mindig (személy- és tehergépjárművek esetén egyaránt) visszaigényelhető. (Ne tévesszük azonban össze a lízingdíj ÁFA-ját a vételár ÁFA-jával, ez utóbbit ugyanis személygépkocsi esetén ugyanúgy meg kell fizetni, mint bármely más finanszírozás esetében, és ez nem is igényelhető vissza!)

Mi az a futamidő, mi történik, ha lejár?

Minden tartós bérlővel szerződésben rögzítjük, hogy milyen időszakra kívánja bérbe venni a járművet. A futamidő bármikor rugalmasan módosítható, illetve a bérelt járművel száma is növelhető. Amennyiben a futamidő lejár és Ön az addig bérelt autóra a lízingszerződést nem kívánja meghosszabbítani, a jármű visszakerül az Univeral Leasing Kft.-hez.

A járműveket ezt követően értékesítjük, annak tulajdonjogát azonban közvetlenül Ön vagy vállalkozása nem szerezheti meg, az értékesítés a szerződéstől független folyamat, a jármű eladására a mindenkor aktuális piaci értéken kerül sor.