A lízingtárgy a lízingbeadó tulajdonában marad a futamidő végéig, de a lízingbevevő könyveiben kerül aktiválásra, így ő jogosult az értékcsökkenés elszámolására. Az utolsó lízingdíj megfizetését követően a lízingtárgy automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül.
Az ÁFA teljes összege a lízingbevevőnek a futamidő elején átadott, a gépjármű bruttó értékét (a lízingtőkét) tartalmazó számlában szerepel.
A lízingdíj kamatrésze a számviteli törvény előírásai szerint költségként elszámolható.

Minden család és minden vállalkozás életében eljön az a pont, amikor a gépkocsi beszerzése már elkerülhetetlen, sőt kifejezetten szükség van egy négykerekűre a mindennapok megszervezéséhez. Senki nem szereti kifejezetten hitellel kezdeni családi életét vagy vállalkozásának mindennapjait, azonban sajnos egyes gépjárművek túlságosan komoly költséget jelentenek a kasszának, egyösszegű megvásárlásuk szinte elképzelhetetlen.

Lízinget, de milyet?

Szerencsére a hitelfelvétel mellett ma már számos kiváló lehetőség áll előttünk a megfelelő jármű megvásárlása érdekében. A különböző lízingkonstrukciók megismerése és a számunkra ideális konstrukció megválasztása sokszor nem egyszerű, ezért mi az Universal Leasing Kft.-nél minden leendő ügyfelüknek segítséget nyújtunk a konstrukciók megismerésében és a legtesthezállóbb lízinglehetőség megválasztásában.

Miért zártvégű?

Ennek a lízingkonstrukciónak már a neve is utal arra, hogy a lízingszerződés futamidejének lejártával nincs választási lehetőségünk, az eredmény a szerződésben is rögzített: a gépkocsi a saját tulajdonunkba kerül.

Ez a konstrukció tehát a lényegét tekintve egyfajta részletfizetés, azonban sokkal több annál.A futamidő alatt a jármű a lízingbevevő birtokában van, azt használhatja és az az ő könyveiben kerül aktiválásra. Ennek megfelelően a tulajdonhoz kapcsolódó minden egyéb jog is a lízingbevevőt illeti meg, kivéve a tulajdonjog, mely a futamidő végéig az Universal Leasing Kft.-t illeti meg.

Hogyan számolható el a zártvégű pénzügyi lízing?

Ezen lízingkonstrukció esetében a kamat teljes összege elszámolható költségként, azonban az áfa teljes összege a szerződés megkötésekor átadott bruttó értékű számlán szerepel, mely egyben a teljes lízingtőkét is tartalmazza. Ezen konstrukció tehát a lényegét tekintve értékesítésnek minősül, így ebben az esetben az áfa-tartalom nem igényelhető vissza.

Miért érdemes ezt választani?

Ez a konstrukció lényegében garantálja a tulajdonszerzést a lízingbevevő számára. A vagyonszerzési illetéket minden esetben a futamidő kezdetén kell megfizetni, ami azt jelenti, hogy a futamidő végéig pontosan kiszámítható költségekkel dolgozhatunk, továbbá megtapasztalhatjuk jármű általános fenntartási költségei is.

A tulajdonszerzés a járművön azonnal megtörténik, amikor a lízingbevevő minden kötelezettséget teljesít az Universal Leasing Kft. felé. A tulajdonba kerülés a szerződésben rögzített módon, automatikusan történik, azaz ezt követően a lízingbevevő szabadon rendelkezhet a jármű további sorsa felől – akár értékesítheti is azt.